Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Resegrammofon  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2015-februari-10Musikern10-2-15  7:03 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Soda
Medlem
Användarnamn: Soda

Meddelande nummer: 113
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 10 februari 2015 - 22.46:   

Då har du i alla fall en hyfsat funkande pick-up. Eller ljuddosa som du också skriver vilket kanske är mera rimligt att säga när det inte är någon elektrisk avspelning det handlar om.

Försök hitta en resegrammofon på t.ex. Blocket, som finns i din närhet så du själv kan åka och testa den innan du köper den med dig. Det finns gott om gamla resegrammofoner så det borde dyka upp några i din närhet.

Stirra dig inte blind på Thorens som tillverkare - då hittar du inte många. Thorens sålde främst verk och delar till andra tillverkare och de håller hyfsad men inte påfallande hög kvalitet. (Senare tiders elektriska Thorensgrammofoner är däremot kvalitetsgrejor - men det är en annan historia) Sonora/Sonata grammofoner innehåller oftast Thorensverk, men de kan ha usla ljuddosor av vittrande metall. Kanske köpläge när du nu har en ljuddosa till övers. His Masters voice eller Columbia håller god kvalitet i grunden och välvårdade ex är ofta vettiga köp. (Columbia köptes av HMV så en del är helt likvärdiga) Sen hade väl de flesta märken alltifrån enkla till lyxigare modeller. Så det finns mycket att välja på.
Musikern
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 11 februari 2015 - 7.31:   

Soda; Jag blev lite överraskad av ljudet.
Har kanske glömt hur det ska låta. Hade en grammofon tidigare som jag dumt nog sålde.
Den var i hyfsat skick men orkade inte dra hela skivan ut. Tröttnade på den och O-ljudet.

Jag lägger ut denna till salu när jag tänker efter så jag blir av med den + ett antal 78-varvare som har sett sina bästa år.
Så får jag börja sökandet efter en annan.
Soda
Medlem
Användarnamn: Soda

Meddelande nummer: 115
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 11 februari 2015 - 15.30:   

O-ljud är ju ett relativt begrepp förstås. Går inte att begära hi-fi-prestanda av en akustisk grammofon. Sen kan det vara så att gummit omkring membranet i ljuddosan torkat och/eller att membranet spruckit en del vid infästningen av ljudöverföringsarmen i mitten.

Det förra går att ersätta med ventilgummi till cykel och det senare kan ev hjälpligt lagas med någon droppe lack kring fästet.

Jag spelar aldrig verkliga "samlarskivor" på vevgrammofon. Till det har jag en moddad Lenco L75 med specialstift för "normalspår". Däremot kan det vara kul att släpa med en vevgrammofon och en hög slitna dussinskivor ut på pic-nic någon gång.

Lycka till.
Musikern
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 12 februari 2015 - 6.35:   

Soda: O-ljud var inte menat som ett allvarligt uttryck för definition på ljudet.

Har tidigare funderat på att spela plattorna på annan skivspelare än vevgrammofon. Undrar vad specialstift för "normalspår" är ?

Ser att Ginza har några olika skivspelare av s.k. retromodeller men undrar om det blir bra.
Samlaren B
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 12 februari 2015 - 10.15:   

Eftersom spåren på 78-varvarna var grövre (normalspår) skall en pickupnål till 78:orna vara trubbigare ( dvs. specialstift för "normalspår") för att de skall låta OK. Spelar du en 78:a med modernare pickup (för mikrospår, typ LP/EP) är nålen spetsigare och släpar i botten på spåret på en 78:a och ger därnmed missljud.
Musikern
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 12 februari 2015 - 12.09:   

Samlaren B:
Tack då vet jag, och har upplevt det så vid tidigare tíllfällen
Soda
Medlem
Användarnamn: Soda

Meddelande nummer: 116
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 12 februari 2015 - 12.25:   

Precis som Samlaren B skriver så funkar en nål för mikrospår - som på vinylskivor - inte bra på stenkakor. (Eller 78:or om man så vill.) Den går för djupt i spåren och får inte med alla ljudfrekvenser i inspelningen, men däremot en massa extra oönskat ljud. Dessutom är risken stor att stiftet slits på så sätt och sedan kanske skadar vinylskivor som man kan tänkas spela på samma grammofon. Åtminstone tidiga akustiska stenkakor innehåller slipmedel för att forma stålstiftet rätt efter spåren.

Sen är "normalspår" en djungel och det lär finnas två olika grovlekar av stift (moderna diamantstift alltså) för normalspåren. De äldsta stenkakorna har i regel något grövre spår än de senare och det kan variera mycket med olika bolag och inspelninssätt. Sen finns det ju skivor som t.ex. Dixi, Teco, Orchestrola, Oliver m.fl. som är mindre än standarden 25 cm men som ändå har ungefär lika lång speltid. De har alltså klenare spår. Det innebär i regel något svagare ljudstyrka och sämre basåtergivning. Även "Veckans Skiva" - som ju egentligen inte är en stenkaka utan en böjlig plastöverdragen pappbit - har klenare spår.

Jag har nog den grövre nålen i min spelare, men är inte riktigt säker för jag har köpt den av en kompis som kan sådant mycket bättre än jag.

Sen Musikern: Jag har sett din annons på Blocket:

http://www.blocket.se/lund/Resegrammofon_1930_tal_58708393.htm?ca=13&w=3

Kunde du inte vara lite ärligare än så när du skriver om funktion? Du har ju gjort ett test som knappast ger något tvivel om fjäderbrott. Tycker det luktar lite illa.
Musikern
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 12 februari 2015 - 14.43:   

Ett sista inlägg. Ditt påpekande om att jag skulle vara lite ärligare i annonsen gjorde att tog jag bort den. Känns inte så roligt bli ifrågasatt på det här viset.

Sälja grammofonen:
Annat än personlig kontakt och avhämtande i bostaden är-var otänkbart. Självfallet hade jag redovisat och förevisat det som jag vet och som köparen kunde se och upptäcka själv.

Inte säkert att fjädern är bruten. Utan att veva kan det inte klargöras.
Inte otänkbart att jag gett bort den om det varit en trevlig person.
Soda
Medlem
Användarnamn: Soda

Meddelande nummer: 117
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 12 februari 2015 - 16.03:   

Jag medger att jag inte kan veta något om hur du skulle ha agerat i samband med själva försäljningen. så "ärligare" må vara onödigt hårt, "tydligare" kanske bättre i det jag skrev ovan.

Likväl så står jag för det i sak. Nu har du tagit ner annonsen och jag är inte en sådan person som tar skärmdumpar för att skriva någon på näsan med, så exakt lydelse kan jag inte återge.

Något i stil med att du inte kunde säga något om funktion för att du inte provat det ordentligt.

Du beskrev ändå ganska ingående att du provat ljuddosan genom att vrida skivan för hand och att den verkade ok. Motsvarande beskrivning för hur du testat verket saknades dock. Det kan t.o.m. vara värre för fästet i fjäderhuset kan ha gått sönder.

Du ljög väl inte förstås, men utelämnade fakta som inte hade varit särskilt svårt att ta med. Och de hade gett tillräckliga upplysningar till en kunnig köpare. Fjäderbrott eller en fjäder som lossat i infästningen. Mest en akademisk fråga vilket som är fallet för båda felen kräver demontering av fjäderhuset. Sen kan en fjäder som släppt behöva bytas i vilket fall för att infästningen skadats när den släppte.

Nå, jag vet inte om det var din mening att vara vag eller om du ärligt inte ville säga mer än du trodde dig veta. Visst kan det vara det senare och säger du det får jag väl tro dig på ditt ord.

Det hade väl gått att lägga till eller skriva om text i annonsen, så att ta ner den var kanske lite drastiskt, men nu är det ju gjort.
Bengt St
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 12 februari 2015 - 20.05:   

Jag köpte en resegrammofon på en auktion. Jag gav 50:- för den. Den saknade ljuddosa och var ganska sliten men den fungerade. Den hade dock en elektrisk pickup och det var den jag ville åt. Jag var inte intresserad i övrigt så jag lade sedan ut den på Tradera för 50:- Fick inget bud. Då plockade jag isär den, slängde ytterhöljet och lade ut resterande delar var för sig. Totalt fick jag 320:- för delarna! Hygglig affär!
Funderare
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 12 februari 2015 - 20.15:   

Man kanske skulle starta en "grammofon-skrot"?..