Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Om nån har nåt tips ang bälgföring » Arkivera tills 2015-april-10  

Författare Meddelande
Magpie81
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 27 februari 2015 - 19.24:   

Ja det finns faktiskt en typ rundade stämmor som kallas bombate el bombato. Jag har aldrig sett dessa på riktigt dock. De ska va handgjorda, amano. Kan mycket väl vara sådana i ditt spel.
Om du tar ett ackord högt upp på ett mussette spel är det många stämmor som svänger samtidigt i olika frekvenser. Det blir lätt lite skrikigt.
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 309
Registrerat: 5-2012
Skickat lördag den 28 februari 2015 - 22.23:   

Inte för att det är viktigt, men jag sökte lite och hittade detta. Det är exakt det spelet jag har (förutom att beteckningen på reg-knapparna verkar vara lite annorlunda) http://www.accordioncentre.com/serenellini%20regina%20super%20compact%20h.html

På "Type of Reeds" står det "Best Bulged Hand Made Reeds". "Bulged" översätts till "A protruding part; an outward curve or swelling.
Så jo, det stämmer att det är som du kallar det "rundade" stämmor. Vad nu det egentligen innebär. Jag vet dock inte varför musettereg på mitt spel (8+8) låter så himla skrikigt jämfört med tex Bengts musettespel. Kanske beror det inte enbart på stämmorna?
Jag avser just 8+8 på mitt spel som musette, för det "sanna" musetteljudet har ju en stämma i cassottot och låter mer som ett mellanting mellan violin och musette där cassottostämman överröstar de andra två stämmorna en aning.


En annan sak jag undrar, flera i dragspelsklubben har fått från sina olika lärare att det är lättare att spela högt upp på spelet, alltså högt upp som i ner mot golvet - på ljusare toner. Dm kör alltid med nåt register med 16"-stämman. Är det så, att naturligt ska det vara lättare? För mig själv som nästan uteslutande spelar på olika 8" varianter är det betydligt svårare att spela högt upp eftersom jag egentligen inte är så van vid det.
Annat blir det kanske när jag får tag på ett spel vars "riktiga" (icke cassotto) traditionella dragspelsklang jag gillar. För det har jag inte än. Jo mitt ambassadör, men det tar för mycket luft för att jag ska kunna spela smidigt på det, och det har inget basregister jag gillar.

Från det ena till det andra. Ska göra nåt jag inte borde kanske, men ända sen jag först hörde Sigurd Ruotimas version (på YouTube) av Arholmavalsen har jag älskat den låten, men fick samtidigt snabbt en idé i skallen om hur jag själv skulle vilja att den skulle låta. Äntligen har jag kunnat förverkliga det. Jag gillar Sigurds version bättre, den är otroligt vackert spelad av honom, men jag är mycket mycket nöjd över min egen, med en andrastämma som tog flera timmar att arbeta fram, och ytterligare en timma att få till ljudet så jag blev nöjd. Några på ett musikerforum har testat att mixa den men jag tyckte inget blev jättebra direkt. Hoppas det är OK att jag slänger upp den här. Har precis laddat upp den på YouTube. Helsike vilken fin låt det är.

https://www.youtube.com/watch?v=JMI3fPkYfV0
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 310
Registrerat: 5-2012
Skickat lördag den 28 februari 2015 - 22.30:   

Glömde säga att jag har förstås slängt på bas och gitarrkomp. Sigurds verson låter väldigt väldigt stort med enbart dragspel, men jag vet inte hur man rattar för att få det att låta så bra och stort utan bas och gitarr.

Överhuvudtaget tycker jag oftast inget register med bassonen låter nåt vidare på mina spel. Endast ett på Bugarit men det är sällan jag använder det.
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 315
Registrerat: 5-2012
Skickat lördag den 14 mars 2015 - 23.15:   

Kom just hem från Kungsbacka teater och Karlssons 45-årsjubileum där. Vilka fantastiska musiker, jag är stum av beundran. Dock måste jag säga att för mig personligen smällde inget högre än att få se Folke, nu 83, spela Wiggen. Det kommer jag aldrig glömma.

Visste inte att Folke var så rolig. Han drog en Limmerick mellan sina låtar. Sen blev det kaffepaus och när han satt sig för att spela efter pausen igen berättade han att nån hade frågat om han inte hade en till Limmerick att bjuda på. Och det har jag sa han. Och det är en Limmerick från en by i Norrland som heter Koskulls kulle (el nåt liknande). Den gick ungefär så här (jag improviserar nu).
"En tös från Koskulls kulle, sin oskuld bevara skulle
Men så en dag hon sa till sin karl
F'n, om vi skull ta å"

Lovar att den gick hem ;)
TL
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 15 mars 2015 - 0.06:   

Den här körde Lindkvistarna, en gång när jag såg dem:
En skollärarinna från Gäddede
låg naken vid elden. Då hände det
att från dess flammande bål
flög ett glödande kål
i hennes buskage o svedde det
:-D
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 316
Registrerat: 5-2012
Skickat söndag den 15 mars 2015 - 0.56:   

TL, det var just den som var den första han körde, men jag hade för dåligt minne av hur den gick för att återge den, tack!! hahahaha Folke är härlig.
Han la utan tvekan in en högre växel efter pausen när han drog Koskulls kulle, för den är ganska vågad. Men jag (med många andra) tjöt av skratt. Jag undrar om nån annan än Folke hade kommit undan med den Limmericken.

Det näst bästa för mig var faktist ett svenskt band som heter Sveriges Cultband som gjorde Skepparschottis så det dånade i teatern, med ett härligt trumkomp, helt underbart. Köpte en skiva av dom jag lyssnar på nu, mycket bra. Fick även snackat en snabbis och köpt en skiva av Pierre Eriksson. Oj vilken kul kväll det blev.
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 325
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 10 april 2015 - 20.35:   

Måste fråga en sak om en annons på Blocket som kom ut idag på ett Hagström Castello.
Säljaren skriver "modell med mute cassotto".
Jag antar att han med det avser vanlig sordin.
Jag undrar om termen "mute cassotto" är hans egna ordval eller nåt som används allmänt.
"mute" betyder ungefär "dämpa".

Hur kopplar man föresten på sordinen på det spelet? jag vet bara om de där klaffarna man annars ser på gamla hagströmspel.
13 tusen låter också lite i överkant för en privat säljare. Nån synpunkt på det?
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 326
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 10 april 2015 - 20.36:   

Glömde länk.

http://www.blocket.se/malmo/Hagstrom_Castello_59782227.htm?ca=16&w=3