Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Neco special  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2015-maj-16Magpie8116-5-15  22:39 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 339
Registrerat: 5-2012
Skickat lördag den 16 maj 2015 - 23.44:   

Spelet är ju jätteläckert. Tyckte inte det första gången jag såg bilden, men nu tycker jag det. Är det 2 eller 3-körigt eller tom 4? Och om slagregistret är master vilka stämmor har det andra registret, och, dum fråga kanske, hur kopplar du på det andra registret?
TL
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 17 maj 2015 - 0.10:   

Neco var som sagt ett varumärke som tillhörde Neko-Bolaget i Stockholm. Mig veterligen har inte Neko-Bolaget haft verksamhet i något annat land, och Neco-spelen såldes endast på den svenska marknaden, såvitt jag känner till.
De Neco som är av finskt ursprung, tillverkades på Neko-Bolagets beställning av företaget Oy Harmonikka i Kouvala. I Finland såldes dessa under företagsnamnet "Oy Harmonikka". I Norge har jag förstått att försäljningsnamnet Brillante användes.
Hoppas till något klargörande.
Mvh TL
120
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 17 maj 2015 - 6.59:   

Även namnet "Princess" förekom här, lite mera nyttigt de började helt ny diskant upplägg med registerskenorna inbyggda i däcket, fjäderlastade snabbkopplingar på tonstockarna å cassotto Silvermodellen var nog lite Hohnerhjälp..var på fabriken under 60-talet en dag å förvånad blev man fortfarande sågades mönstren ut på däcken med handkraft+ att de slutade använda gran i stockarna som ersattes med något jag inte fått något bra svar på En finne översatte ordagrant (Tjärasp )!
Magpie81
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 17 maj 2015 - 15.57:   

Ok, TL nu är jag på banan! Jag trodde det fanns ett finskt och ett svenskt Neco. Men då är det alltså en firma vi talar om som importerade både från Finland och Italien. Här är lite mer bilder. Det är 4 ett körigt spel.


TL
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 17 maj 2015 - 16.39:   

Häftigt spel! Utifrån detaljerna känns det mer och mer som 40-tal (mitten?). Det sägs att importen från Italien var mycket liten under kriget, men det går inte att utesluta att något spel kom hit även då.
Mvh TL
TL
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 17 maj 2015 - 16.51:   

Får göra en korrigering gällande att Neko haft samarbete med Excelsior. (Hade i tankarna en modell som hette Neco Accordina, och blandade ihop det med spelen av märket "Accordiana - by Excelsior".) Däremot har jag hittat uppgifter att Neko även importerat Hohner och Weltmeister på 50-talet.
Magpie81
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 17 maj 2015 - 17.03:   

Ok, annars är Excelsior det märke jag kan hitta vissa likheter med. I formen på chassi och bakdel samt den lilla genomskinliga pluppen som visar när registret är intryckt. Även bälgspännena drar åt det hållet. Men det kan likagärna vara nåt annat märke, svårt att avgöra.