Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Neco special » Arkivera tills 2015-maj-16  

Författare Meddelande
Magpie81
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 13 maj 2015 - 23.01:   

Hej, jag köpte mig ett Neco special idag. Jag kan ju inte så mkt om äldre dragspel men jag slog till för jag kände att kvalitén på detta spel var ett pinnhål upp från de 20-40 talare jag testat. Är det någon som vet nåt mer om dessa dragspel. Exempelvis vilken fabrik de tillverkades i? Det är ett italienskt spel.
Har inte gått igenom det så noggrant men det sitter handnitade stämmor i iaf och hantverket är mycket gediget.
Det köptes in i Finland på 70-talet. Finns det nån koppling till de finska Neco spelen måntro?
Magpie81
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 13 maj 2015 - 23.11:   

TL
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 14 maj 2015 - 15.04:   

Neco var Neko-Bolagets i Stockholm egna varumärke som du säkert redan känner till. Det har visat sig väldigt svårt att hitta information om vilka olika modeller under namnet Neco som bolaget tog fram och marknadsförde under sin långa verksamma period. Importen från Finland lär i alla fall ha upphört omkring 1950. Av italienska tillverkare vet jag att bolaget haft samarbete med åtskilliga, bl.a. Serenelli, Scandalli, Excelsior, Zero Sette. Man sålde även i någon mån spel av "Italienska Dragspelsfabriken":s tillverkning (Orlando Gratti, Vällingby).
Mvh TL
Magpie81
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 14 maj 2015 - 20.39:   

Ok, tack. Nej jag vet faktiskt inte mycket alls om spel äldre än 60-talet så det var helt ny information.
Då blir det kanske svårt att få reda på mer detaljer. Jag får lite Excelsior vibbar av spelet men frågan är väl om de tillverkade spel i Italien under denna tid, skarven mellan 30-40?
Scandalli tror jag inte på, de har alltid haft specifik design och höll nog inte så här god standard förrän 50-60 talet. Jag får kika runt på nätet efter ledtrådar. Ett mycket fint spel är det iaf. Ser rätt anspråkslöst ut men det är en toppmodell. Finns ett slagregister i diskanten och ett i basen.
TL
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 14 maj 2015 - 23.41:   

Tror du att det är så tidigt? Jag skulle kanske (utan att veta) gissa mer på slutet av 40-talet eller runt 1950, utifrån däcksutseendet och att det då blev vanligt med aluminiumloggor m.m.
Magpie81
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 16 maj 2015 - 14.35:   

Ja du kan ha rätt i att det är ett senare spel. Ibland är det svårt att avgöra tycker jag då vissa märken legat lite före i utvecklingen. T.ex. hade Dallape spel många register och Cassotto redan på 40-talet. Likaså Excelsior vars spel från senare 30-talet mer liknar 40 talets stramare funkis utseende. Jag får leta efter tidssignifikanta detaljer i bygget sen. Men visst, de där aluminium inläggen är kanske mer 50-tal.
120
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 16 maj 2015 - 22.02:   

Nä de är nog inte tillverkat i Kouvola, men en öppning är kolla om det sitter spårskruv som håller bälgen! Finns bildbibliotek på webben där du kan se att det troligen inte platsar in!
Magpie81
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 16 maj 2015 - 22.39:   

Fast jag har inte påstått att det skulle vara tillverkat i Finland eftersom det står made in italy på baksidan. Min fråga var mer vad svenska Neco och Finska Neco har för koppling. Är inte helt säker på att jag begripit det dock...