Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Samlarobjekt & vykort » Arkiver fram till 2009-oktober-30 » Keramiskt hatthuvud 30-40-tal från Hindsgaul made in Denmark » Arkivera tills 2009-mars-12  

Författare Meddelande
Tomme
Skickat torsdag den 12 mars 2009 - 12.09:   

Angående färgen (flammig) så har jag inte velat tvätta av huvudet, kanske är man där och förstör då.
Det kanske dyker upp i antikrundan hur man rengör keramik, sist var det ju om hur man fick bort det bruna (fetet)ur soppterin.
Men det var nog för starka medel för det här huvudet då "spacklet" ligger på ytskiktet.
Tomme
Skickat torsdag den 12 mars 2009 - 12.12:   

Britta; så det hade allså inget att göra med mode på den tiden?
K.
Skickat torsdag den 12 mars 2009 - 13.13:   

Det ser nästan rimligt ut att en håruppsättning kunde göras som dockans med en sådant här hårbinda....beroende på längd och tjocklek på hår måste det ha gått att variera i många olika varianter.

Har bilder från 1880-talet på mormors mor där hon har håret upprullat i liknande rullar fast framtill och utmed sidorna (vet dock att hon hade hår ner till golvet bokstavligt talat) och nu när jag ser dina grunkor så förstår jag att det är på något dyligt hon måste ha haft för att fästa/rulla det så tjusigt som hon lyckas med... men jag undrar om inte det har varit ett mode också, upptill att en ordentlig kvinna inte visade håret hur som helst för vilken man som helst utan vidare. Antagligen är det en kvarleva sedan medeltiden det med.... att sedan religösa kvinnor behöll seden längre (och jag undrar om inte det finns vissa religösa grupper/sekter än idag som har kvar samma regler) tror jag absolut.
K.
Skickat torsdag den 12 mars 2009 - 13.14:   

dina hårbindor... jag antar att man sticker in håret emellan och rullar. Men hur verkar de skulla fästas sedan? finns det några anvisningar?
K.
Skickat torsdag den 12 mars 2009 - 13.17:   

Undrar om det inte går att skapa frisyren genom att rulla håret i ena sidan och sen tvinna det så att det blir "stelt" och vill vrida sig, med eller utan mojäng på insidan, tror inte att det behövs egentligen, och sen stoppar man upp ändan i nacken under håret och fäster på något sätt, med hårnålar eller annat och sedan ett hårnät om. (antar jag nästan har varit ett obligatiorium under tiden?).
Tomme
Skickat torsdag den 12 mars 2009 - 14.24:   

Det kanske fanns längre sådanna här för att göra frisyren som hatthuvudet har?
Bild
Fastsättningspinnar följde med i förpackningen
Bild
Bild
Britta
Skickat torsdag den 12 mars 2009 - 14.25:   

Tomme bör betänka att också pingstvännerna hade sina moden. Det var för övrigt den Helige Paulus som i den Heliga Skrift påbjuder att kvinnan skall låta håret växa.
Tomme
Skickat torsdag den 12 mars 2009 - 14.49:   

Britta, visst måste dom haft moden inom pingströrelsena.
Men dessa rörelser var väl starka(många var med)fram tills tidigt 1900-tal.
På 20-30 talet sneglade väl dom flesta kvinnor lite mer på modet värden över.
Hatthuvudet ovan måste väl ha följt det senaste modet vad som gällde då i frisyr?