Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Glas » Servisglas » Arkiver fram till 2009-oktober-10 » Vilket Glasbruk?  

Författare Meddelande
PT
Skickat torsdag den 26 mars 2009 - 18.38:   

Hej är det någon som känner igen de här glasen och kan berätta lite om dom?Ska jag spara eller sälja...?

Bild
Bello
Skickat torsdag den 26 mars 2009 - 20.04:   

Visst är det Gerda Strömbergs servis Hörningsholm från Strömbergshyttan, jfr Märta Holkers artikel om Gerda Strömberg på sid.48-53 i Antik-världen nr 2/2008.

MH uppger: snapsglas 450 kr(ditt längst t v), madeiraglas 450 kr (ditt nr 2 fr v); priser på Fenix Antik. Vidare skriver MH att GS komponerade denna servis 1930-40-tal.

Jämför man med priserna på servisen Säby i samma tidning så borde dina båda större glas i mitten (starkvin eller rödvin resp. vitvin?) kosta någon hundralapp mera och selterglaset c:a 400.

Om jag hade dem så skulle jag absolut inte sälja, men det är ju upp till dig. Troligen tillverkade på 1940/50-tal. Strömbergshyttans glasbruk lades ner 1979 och de sista åren torde denna servis varit för dyr att tillverka med allt sitt sliparbete i form av fasetter på skål och ben samt kantslipad fot och mönsterslipningen därtill; svårsåld med högt pris då fram på 1960/70-tal.

Min känsla för dem beror väl på att jag som skolpojke sommarjobbade bland dessa virtuosa glasblåsare i hyttan och "bar in" sådana glas samt såg vilket skickligt arbete sliparna utförde med sina roterande sandstenar.
Bello
Skickat torsdag den 26 mars 2009 - 21.04:   

Gerda Strömbergs make Edvard ägde Sandviks glasbruk i Hovmantorp 1905-18 och redan under den perioden ritade Gerda en del servisglas. Under makens tid som bruksdisponent på Orrefors 1918-27 hade Gerda mest representativa uppgifter (med Gate och Hald som formgivare där). Gerda slog igenom som formgivare av glas med en riklig produktion under parets tid på Eda Glasbruk 1927-33.

1933 återupptogs driften vid Lindefors glasbruk efter ett par års uppehåll. Det var paret Strömberg som då flyttade ner och arrenderade det bruket (i Hovmantorps församling) - gav det namnet Strömbergshyttan - och köpte senare bruket. Där fanns skickliga glasarbetare, bland andra mästaren Knut Bergqvist som Edvard hade träffat redan på 1890-talets Kosta och samarbetat med under Orreforstiden, då Knut blåste Gates och Halds glas samt hade tagit fram Orrefors graalteknik. Dessutom förde Strömbergs med sig en grupp duktiga blåsare och slipare från Eda. I denna gynnsamma miljö blommade Gerda Strömberg ut som formgivare och hennes mest kända serviser därifrån blev Hörningsholm och Säby - båda rikligt slipade. Men även serviserna Haga och Sving måste framhållas - oslipade, tunna och skira med ett elegant hyttarbete.
PT
Skickat torsdag den 26 mars 2009 - 22.05:   

Tack snälla Bello Det var utförligt och positivt oväntat...! PT
Bello
Skickat tisdag den 31 mars 2009 - 16.53:   

Ja, men mitt engagemang beror på att din fråga berörde ett av mina specialintressen - det glasbruk där jag växte upp och där min far och två bröder var anställda. En sommar feriarbetade jag t o m med att för hand rita om en hel del av brukets arbetsritningar, där originalen var utförda av Gerda Strömberg. Ritningar som behövdes i formverkstaden, hyttan och sliperiet. På den tiden fanns inte sådana kopieringsmaskiner som i dag.
PT
Skickat söndag den 5 april 2009 - 23.37:   

Roligt att höra, men vilket jobb du måste ha haft den sommaren..! Lite nyfiken, vad blev ditt yrke sedan?
Jag har funderat mycket på vad jag ska göra med alla mina glas(har ingen plats för dom). Nu har jag kommit fram till att jag ska sälja dom, det är 12 st av varje sort, felfria. Finns det någon som kan ge mig ett tips om vart och hur jag ska sälja dom? Som hel servis eller i delar?
Jag förstår ju att de är värda en hel del och jag har ingen lust att sälja till underpris, då får de hellre ligga kvar i kartongen.
Mecki
Skickat tisdag den 7 april 2009 - 9.32:   

Tycker att du ska få dem värderade på en bra auktionsfirma,så vet du vad du har att utgå från.Ligger två av de gröna på Tradera just nu,under Bruksglas.Du kan ju följa dom och se var de landar i pris!Lycka till!