Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Glas » Servisglas » En gång för alla.  

Författare Meddelande
Gbg
Medlem
Användarnamn: Gbg

Meddelande nummer: 11545
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 30 december 2014 - 18.36:   

Var är dessa tillverkade. Förstår en svår fråga har alltid trott Orrefors men är ej säker längre. Ålder ca 80-90 år pantograferade vilket var en vanlig teknik vid denna tid. Hoppas det klaras ut här. Höjden på detta fina vinglas 17,5 cm-
bell
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 31 december 2014 - 13.23:   

Det här 1920-talsglaset saknar med största sannolikt formgivare och mönsterskydd. Formgivarna hade nätt och jämt börja syssla med servisglas. Det var många glasbruk igång vid den här tiden och samma modell tillverkades på olika bruk. Den pantograferade dekoren och glasets form gör det ändå till en värdig representant för sin tid, så försök att vara glad åt det utan att avkräva födelseattest.
Santesson
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 31 december 2014 - 13.56:   

Jag har för mig att dessa glas har diskuterats förut, att de heter Lina och kommer från Skruf.
Gbg
Medlem
Användarnamn: Gbg

Meddelande nummer: 11548
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 31 december 2014 - 18.16:   

Ja så har jag också läst vid tidigare diskussion. Men det blev ej bekräftat. Tack för allt skall forska vidare.
Gbg
Medlem
Användarnamn: Gbg

Meddelande nummer: 11549
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 31 december 2014 - 18.47:   

Detta är mer intressant även jag har minne av att frugans mormor sa Orrefors.
De tre munblåsta och skira glasen som är lika är Orrefors från början av 1920-talet (tror de är i sk halvkristall dvs mindre blyhalt än 24%). Formgivare kan möjligen vara Simon Gate (Edvard Hald gjorde också servisglas på denna tiden men likheten i formspråket är mer mot Simon Gate). På denna tiden tillverkade och sålde Orrefors mest konstglas och skålar i helkristall och glasserviser bl a denna modell.
Det tredje glaset från vänster är som sagt inte lika som också har "bågen" som går nedåt med annan form (raka streck ej vågformat mönster) och ser ut att ha tre ränder under översta sicksack mönstret + att kupan är annorlunda. Men det är inte otroligt en modell från Elme eller Skruf som "kopierat" Orrefors modell som var mycket populär.

Har själv ett 70-tal glas av denna sort bl a vinglasen ovan samt selterglas och champagneskålar som du kan se på bifogad bild. Sköna glas som ger trevligt samtal kring bordet just för skirheten och formen. Underbara glas helt enkelt.
photogenius
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 31 december 2014 - 18.57:   

Måste ge cred för den fotografiska illusionen, där du fått det att se ut som om kvinnan i bakgrunden liksom ser ut att stå inne i vinglaset.