Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Byggnadsvård » Hantverk och vidskepelse  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2012-februari-13Blåfrusen13-2-12  23:22 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Eme
Medlem
Användarnamn: Eme

Meddelande nummer: 191
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 16 februari 2012 - 9.27:   

Hej! Kan någon säga om det går att installera en massagedursch utan kar.Jag vill så gärna ha det.Men kåken är gammal så vi har ont om plats. Ingen vägg går att flytta.
Eme
Medlem
Användarnamn: Eme

Meddelande nummer: 192
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 16 februari 2012 - 9.29:   

Ursäkta jag tog din tråd. Kan någon flytta den är ni snäll.
Vår
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 16 februari 2012 - 15.56:   

Nej Eme det går nog inte
AK
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 16 februari 2012 - 16.19:   

Eftersom tråden ligger fast, så fortsätter vi på den.
Vad avser du med att installera en massagedusch? Det finns lösa handtag/munstycken att köpa med massagefunktion. Det förekommer billiga på prylvaruhusen och dyrare i VVS-varuhusen. Ofta ingår slang också.
Mer än så behöver du inte "installera".
Exodus
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 16 februari 2012 - 20.19:   

Öppna gärna en ny tråd. Det blir bara virrigt om vi ska prata om olika saker.
Här försöker jag göra allt för att hålla trollen borta -eller åtminstone vill jag veta vilka metoder man använt sig av i syfte att få makterna på sin sida.
Jag är också intresserad av att hitta nedtecknad information om t.ex de tecken som luffare och gårdfarihandlare använde sig av som ristades på grindar eller dörrfoder för att meddela sig med varandra. Kanske kan man hitta några samband med vissa lyckobringande tecken?
AK
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 16 februari 2012 - 20.42:   

Jo, du har rätt, men jag tror att du skall söka dig till böckernas värld. Här är ett namn som man minns från radion och viss mån TV förr i världen: http://sv.wikipedia.org/wiki/Mats_Rehnberg
Här är ett annat namn, också känt från radio och TV: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ebbe_Sch%C3%B6n
Och till sist, det kanske mest mediakända namnet: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jan-%C3%96jvind_Swahn
Dom här tre har visat i så många sammanhang att dom vet en hel del, så jag tror att du skall söka dig till dom (deras böcker) i första hand.
Adam
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 22 februari 2012 - 9.08:   

Jag har en kompis som ett tag bodde i ett hus från 1800 kallt. När han rev ner ett innomhusfoder vid renovering såg han något underligt på överkanten och sidan av dörrkarmen. Det var en död huggorm som satt som drev. Om den ålat sig dit själv eller ej vet jag inte. På vinden i sågspånet låg mängder av biblar och psalmböcker.
Vid en annan renovering hittades en hästsko inslagen i papper i spånet under ett entregolv. De huset var byggt på -20 talet
Exodus
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 22 februari 2012 - 10.29:   

Ja, det mesta blir gissningar, men jag hörde om en ormutdrivare (ganska nytt yrke) på radion häromdagen, han kunde vittna om hur ormar kunde krypa in och gömma sig på de mest konstiga ställen, särskilt om de blev jagade. Någon finess med en orm bakom dörrfodret kan jag inte hitta såvida den inte representerade rena motsatsen till välgång. (Kanske var den ditlagd med illvilja)
Med biblar och psalmböcker är det snarare så att det betyder otur att göra sig av med dem. Därför kan man tänka sig att de hamnar på ett undanskymt ställe när de blivit uttjänta.
Hästskon trodde man naturligtvis på kraften i, men den hade kanske levererats till bygget av en granne eller så och sedan inte funnit sin plats ovanför dörren (med skänklarna uppåt för att undvika att lyckan rann ut)
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 201
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 21 december 2012 - 19.56:   

Jag har hört, sett, och hostat när vi i ett mangårdshus monterade ner ett gammalt innertak i brädor från 1850, lagt med rot och topp om vartannat, och ner föll 4 kubikmeter boss och kutterspån, stjälpt volym. Mitt i alltihopa en babysko i läder och en rak käpp med blydobb, med silverbeslag upptill och en liten bygel, uppenbarligen lagt i fyllningen.

Hur tolkar man detta? Det är medvetet gjort, det är ett timmerhus som flyttades vid laga skiftet 1850 och restes igen på 3 dagar (!) , allt återanvändes så när som att muraren fick ta till nytt bruk och snickaren ny, handslagen spik, det framgår av protokollen.

Jo, laga skiftet var en agrar revolution och nu måste man lita på sig själv som bonde, inte bygemenskapen och då var viktigt att både gammal och ung kom tillrätta i det nya. Babyskon är en fertilitetssymbol, måtte det bli ny avkomma och goda skördar, käppen för de gamle att bo kvar på ålderns höst, näras och leva kvar och inte på fattighuset.

Vidskeplighet? Inte ett dugg. Sådana handlingar är symbolbärande, att avstå något ger flerfalt tillbaka. Man placerar fortfarande ett mynt under mastfoten när riggen reses på ett fartyg. Sedvänjor kan inte det mest sekulariserade samhället utplåna.
Glada_Harry
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 22 december 2012 - 18.44:   

Hittade en stor kopparpeng 53x36cm i rabbaten när jag påtade är det en gammal åskledare?
Smeden
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 26 december 2012 - 9.15:   

Nej, det var nog snarare farfars toalettlock.
Det var bara han som kunde få upp den.
Snorkfröken
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 4 april 2013 - 22.22:   

Vad tyckte Rabbat om att du påtade i honom??
m
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 8 augusti 2013 - 19.47:   

Denna ligger även i egen tråd men känns relaterad till detta ämne. Från takstock i hus i västerbotten: iEZ:iNOBWAR:iKB:1800:

Installatör
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 26 februari 2014 - 19.44:   

Glada_Harry.

Det kan ha varit en del av en gammal elinstallation, när man jordade antingen med spett, eller med en kopparplåt som man sedan anslöt med en lina till centralen. Tycker den är lite stor för en åskledare.