Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Byggnadsvård » Såpskura trägolv med Tallsåpa?  

Författare Meddelande
Kurtin
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 17 maj 2014 - 7.46:   

Hej
Skall behandla ett nyslipat trägolv. Har två stora dunkar med tallsåpa stående i garaget och undrar nu ifall man kan såpskura trägolvet med tallsåpa? Hittar inget på nätet om tallsåpa o trägolv.

Mvh
Byggnadsvårdaren
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 17 maj 2014 - 15.26:   

Hej Kurtin. Såpa på du bara. Det här med Linoljesåpa är lite av en bluff/försäljnings trix.
Jag såpar bara med ren såpa (Tall) nu mer.
Blir bara finare med åren
Kurtin
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 17 maj 2014 - 23.54:   

Tack för svaret! men om man använder tallsåpa bildas då också ett skyddande skikt efter ett par behandlingar? på samma sätt som med gulsåpa och andra golvsåpor. Alltså har tallsåpa samma skyddande egenskaper?

Mvh
Kurtin
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 18 maj 2014 - 20.33:   

Har läst på lite nu och svarar mig själv :-) tallsåpa är en gulsåpa eftersom den ju till färgen är just gul alltså tallsåpa är gulsåpa :-) och jag kommer att köra på den. Dessutom doftar den ju friskt o gott som ett extra bonus. Linoljesåpa verkar vara en fetare variant som snabbare bygger upp ett skyddande skikt däremot varnade någon för linoljans självantändningsrisk ifall den rinner ner i spånfyllningen under gamla golv och man vill ju inte sätta eld på kåken i onödan. Fast detta kanske bara gäller ifall man använder linolja i koncentrerad from (?) inte linoljesåpa som blandas med vatten.
byggnadsvårdaren
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 21 maj 2014 - 19.28:   

Det är ingen fara med självantändning med linoljesåpa. Den innehåller så få % linolja.

Ibland kör byggnadsvårdsbutiken med rea på linoljesåpan, då brukar jag köpa 5-10 l.
Den är smidig till mycket. Och doftar gott.
Har jag eller någon annan klantat till det och fått rödvinsfläckar på golvet. Då stryker jag på linoljesåpa outspädd , låter det verka övernatten Skurar sen med rent vatten.
Vinfläcken borta. Om det fungerar lika bra med ren såpa vet jag inte?
Pyret
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 29 maj 2014 - 10.57:   

"Självantändning" är ett konstigt uttryck eftersom det aldrig sker av sig självt. Många andra premisser måste till, annars skulle den ju "självantända" redan i flaskan.
Linolja måste oftast blandas med t.ex. terpentin för att man ska få fart på molekylerna. (Hur det är med såpa vet jag inte) Dessutom går det till någon form av uppvärmning t.ex. solljus. I en trasselsudd kan man få de premisser som krävs men aldrig en kall vinterdag utomhus. Däremot är värme och tryck avgörande vilket ju innebär att det finns en skärningspunkt och vilken produkt har inte det? Trä och papper är också "självantändande" vid ett visst gradtal + en viss fuktighet o.s.v.
Ibland är trycket också negativt. En trasselsudd som hamnar nederst i en sopsäck har tydligen lättare för att fatta eld än den som ligger överst. Sen behövs det naturligtvis syre för att det ska bli en brasa.

Detta inte sagt för att förringa några faror, men nog måste man väl anse att om man är rädd för linoljesåpa i spånfyllningen låter det mer som hybris än som empiriska fakta.