Startsidan för Svenska AntikNätet !

   

Hem | Boktips | AntikPrat

Hem : Media : Antikrundan

Antikrundan har passerat 25-årsstrecket, men är lika populär som alltid. Förlagan är engelska BBC's Antiques Roadshow som har gått sedan 1979, och idén har även exporterats till många andra länder (t.ex. Nya Zealand, Kanada, Japan och PBS Antiques Roadshow i USA).

Antikrundan har skapat ett enorm intresse för antikviteter i hela Sverige, tittarsiffrorna brukar ligga runt 1,5-2 miljoner. Den ökad kunskapen och uppskattningen av gamla föremål har i sin tur medfört att de kommer att bevaras till kommande generationer.

Jesper Aspegren var folkkär programledare för Antikrundan de första tio åren, men gick sen vidare till nya utmaningar. Anne Lundberg tog över stafettpinnen med programförklaringen:

- "Jag vill gärna göra lite mer reportage i Antikrundan där man får se föremålen i sin egen miljö och följa dem till värderingen, men programmet är bra som det är."

Stommen i programmet är dock de kunniga experterna som så skickligt levandegör sina kunskaper och de kulturhistoriska sammanhangen. Själva uppskattar vi särskilt denna fördjupning kring föremålen och den långa och målmedvetna argumentation mot ovarsamma renoveringar. Det har kanske öppnat ögonen hos många för skönheten hos föremål med historia och ett naturligt slitage.

Jesper Aspegren såg Antikrundan som ett folkbildande program av den gamla stammen, men visst är det roligt och spännande också. "Vad är värdet?" Det är en av de populäraste frågorna här i AntikPrat, och Antikrundan utan värdering vore ju som "kaffe utan grädde".

Nästa avsnitt

Programtablåer och datum för inspelningar återfinns på Antikrundans hemsida.

Hem | Boktips | AntikPrat


© Utsigten AB
Kontakta oss